sobota 29. března 2014

Domácí seitan

Seitan neboli pšeničné maso, je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky.
Seitan si můžete koupit v různých podobách ve zdravé výživě a nebo si ho můžete zkusit připravit sami :).
Sama preferuji tuto možnost, a nebojte není na tom nic těžkého!

Seitan se dá vyrobit dvěma způsoby:
1.) Smícháním hladké mouky a vody ( v poměru 1kg mouky na 500ml vody)
 A vymýváním škrobu aby nám zůstal pouze pšeničný lepek ( rostlinná bílkovina )

2.) Ušetříte si práci s vymýváním a koupíte si pšeničný lepek a ten smícháte s vodou

Dneska si ho uděláme podle prvního způsobu


  • Podle výše uvedeného poměru si udělejte těsto (nelekněte se že ho mám na fotce tak málo, dělám si ho jen pro sebe) 
  • Těsto douchuťte podle chuťi , můžete přidat sojovou omáčku,bujon,koření na maso, potravku či würzl
  • Poté si z dobře propracovaného těsta utvořte kuličku a nechte hodinu odležet
  • A můžeme vymývat! do misky dáme vodu a naše těsto a vymýváme! vypláchneme vodu, pouštíme další a další a další až dokud voda bude průhledná :)






  • Poté trochu seitan vysušíme a upravíme si ho podle toho jak chceme :)
  • Můžeme ho upravit na kostičky,nudličky nebo jako plátek
  • Dále ho můžeme vařit ve vodě nebo třeba jen v trochu vodě a dusit na cibuli , pro lepší chuť přidáváme koření nebo sojovou omáčku
  • Se seitanem můžeme dělat prakticky cokoliv. Dušení,Smažení,Pečení.. :)




Osmažený seitan s bramborovou kaší 


Něco z České klasiky :D
Dušený seitan na cibulce poté pečený se zelím a bramborovým knedlíkem

Doufám že také brzy zkusíte seitan, já ho mám moc ráda :)
Brzy se také těšte na další recepty s druhým způsobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat