Seitan si můžete koupit v různých podobách ve zdravé výživě a nebo si ho můžete zkusit připravit sami :).
Sama preferuji tuto možnost, a nebojte není na tom nic těžkého!
Seitan se dá vyrobit dvěma způsoby:
1.) Smícháním hladké mouky a vody ( v poměru 1kg mouky na 500ml vody)
A vymýváním škrobu aby nám zůstal pouze pšeničný lepek ( rostlinná bílkovina )
2.) Ušetříte si práci s vymýváním a koupíte si pšeničný lepek a ten smícháte s vodou
Dneska si ho uděláme podle prvního způsobu
- Podle výše uvedeného poměru si udělejte těsto (nelekněte se že ho mám na fotce tak málo, dělám si ho jen pro sebe)
- Těsto douchuťte podle chuťi , můžete přidat sojovou omáčku,bujon,koření na maso, potravku či würzl
- Poté si z dobře propracovaného těsta utvořte kuličku a nechte hodinu odležet
- A můžeme vymývat! do misky dáme vodu a naše těsto a vymýváme! vypláchneme vodu, pouštíme další a další a další až dokud voda bude průhledná :)
- Poté trochu seitan vysušíme a upravíme si ho podle toho jak chceme :)
- Můžeme ho upravit na kostičky,nudličky nebo jako plátek
- Dále ho můžeme vařit ve vodě nebo třeba jen v trochu vodě a dusit na cibuli , pro lepší chuť přidáváme koření nebo sojovou omáčku
- Se seitanem můžeme dělat prakticky cokoliv. Dušení,Smažení,Pečení.. :)
Osmažený seitan s bramborovou kaší |
Něco z České klasiky :D Dušený seitan na cibulce poté pečený se zelím a bramborovým knedlíkem |
Doufám že také brzy zkusíte seitan, já ho mám moc ráda :)
Brzy se také těšte na další recepty s druhým způsobem.
Žádné komentáře:
Okomentovat